Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwe principe-afspraken bereikt voor cao golfbranche

NIEUWS
GOLFBAANEXPLOITATIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 21 maart 2024
87 sec


Daar de vorige principe-afspraken voor een nieuwe cao in de golfbranche onvoldoende steun hebben gekregen bij de achterban, zijn nieuwe afspraken gemaakt door de werkgevers en vakbond De Unie. Daarin staat onder andere dat de collectieve loonsverhoging per 1-1-2024 wordt verhoogd naar 5%. De loonsverhoging per 1-1-2025 blijft 3%.


Huug Brinkers van De Unie over de nieuwe afspraken: 'Met dit resultaat denken we dat we het maximale hebben bereikt.' Medewerkers in de sector kunnen zich ook nu uitspreken over dit resultaat. Binnenkort ontvangen zij meer informatie om opnieuw te kunnen stemmen. Mochten de voorstellen opnieuw op onvoldoende steun kunnen rekenen, dan ontstaat volgens Brinkers 'een lastige situatie' en komt het voortbestaan van deze cao in gevaar. 'Wij zouden dat heel jammer vinden, omdat we juist met elkaar een weg zijn ingeslagen om deze cao de komende jaren echt te gaan verbeteren en uitbouwen. Wij roepen alle medewerkers dus op om te gaan stemmen!', schrijft hij op de website van de vakbond.

Veranderingen

De nieuwe collectieve loonsverhoging per 1-1-2024 sluit volgens De Unie beter aan bij de gemiddelde loonsverhoging in Nederland over 2024. De verhoging van in totaal 8% is bovendien flink hoger dan de te verwachten inflatie. Afgesproken is dat alle medewerkers een collectieve loonsverhoging krijgen. Dus ook degenen die al meer verdienen dan het maximum salaris van hun schaal.


Brinkers: 'De afspraak om te komen tot een nieuw, verbeterd loongebouw hebben we verder aangescherpt. Wij streven ernaar het verbeterde loongebouw per 1 januari 2025 te implementeren, tijdens de looptijd van deze cao.' De bedoeling is dat functies en cao-lonen beter aansluiten bij de praktijk in de sector (meer functies/functiegroepen en betere/hogere salarisschalen). Het beloningsniveau van de cao moet ook beter gaan aansluiten bij het algemene beloningsniveau in Nederland en bij vergelijkbare sectoren. Dit heeft naar verwachting met name voor de lagere loonschalen een positief effect, omdat de verschillen daar het grootste blijken zijn.

Beter perspectief

Naast deze aanpassingen blijven de overige cao-afspraken uit het eerdere onderhandelingsresultaat gewoon bestaan. Zo wordt de jaarlijkse minimale periodieke-/individuele loonsverhoging verdubbeld van 1% naar 2% en is de reiskostenregeling geen aanbeveling meer, maar een cao afspraak. En iedereen heeft nu recht op de reisonkostenvergoeding.

De cao is tenslotte een minimum cao. Omdat het wettelijke minimumloon flink hoger is geworden, worden ook de maxima van de loonschalen 2, 3 en 4 flink verhoogd. 'Hierdoor is ook het perspectief van veel werknemers een stuk beter geworden', aldus de vakbond. Brinkers: 'Daarnaast gaan we komende tijd verder met elkaar in overleg over de noodzakelijke aanpassingen van de pensioenregeling in verband met de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen en wordt de regeling 'onwerkbaar weer' aangepast.'


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER