Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Internationale dag van de biodiversiteit moet bewustwording vergroten

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 22 mei 2024
53 sec


De Verenigde Naties hebben 22 mei uitgeroepen tot internationale dag van de biodiversiteit. De dag is bedoeld om mensen bewuster maken van het belang van biodiversiteit. In Nederland worden elk jaar op verschillende plekken activiteiten georganiseerd naar aanleiding van deze dag. Onder meer in Wageningen en Rotterdam wordt een 'Bioblitz' georganiseerd, waarbij mensen worden uitgedaagd om mee te doen aan planten- en dierentellingen.

Berm met wilde bloemen in Amsterdam
Berm met wilde bloemen in Amsterdam

In Rotterdam kan iedereen op 22 mei meedoen aan Bioblitz010, waarbij wilde planten en dieren worden geteld, die worden gemeld op waarneming.nl. Ook in Wageningen wordt een Bioblitz gehouden, als onderdeel van de Biodiversity Challenge die loopt tot 22 juni, waarin de gemeente samenwerkt met onder meer KNNV en WUR. Ook in onder meer Den Helder, Velp, Zeist, Utrecht en Amersfoort zijn rond 22 mei activiteiten op het gebied van soortenwaarneming, zo is te zien op waarneming.nl.

Nut van biodiversiteit

Met biodiversiteit wordt de verscheidenheid aan dieren- en plantensoorten en micro-organismen bedoeld. Die organismen vormen ecosystemen die weer bijdragen aan onder meer schonere lucht en water, kwaliteit van de bodem en bestuiving van gewassen. Een gezonde biodiversiteit helpt ook bij zowel bestrijding als adaptatie van klimaatverandering en het vermindert de impact van plagen en ziekten. Overheden en sectorpartijen spannen zich daarom in voor beleid en maatregelen die moeten bijdragen aan het herstel van biodiversiteit.


Bedreigingen

Allerlei factoren kunnen biodiversiteit verminderen, zoals ontwatering van natte gebieden en gebruik van kunstmest, maar ook versnippering van natuur, verstedelijking en milieuvervuiling. Herstel van biodiversiteit staat sinds 1992 internationaal op de agenda, sinds het Biodiversiteitsverdrag dat wereldleiders in dat jaar sloten in Rio de Janeiro.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Herman Berteler
Dir./Eig. | BAG - Bureau Aangepast Groen
vrijdag 24 mei 2024
Prettig hierbij te vermelden is dat binnen De Nederlandse Golfkrant al meerdere jaren achtereen, maandelijks aandacht wordt besteed aan de Flora en Fauna op de Nederlandse Golfbanen.
Ook binnen de website www.golfbaanhandboek.nl onder het hoofdstuk Natuur (https://www.golfbaanhandboek.nl/onderdeel/natuur) is informatie te vinden over de inzet op golfbanen.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER