Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De Ranger EV van Polaris: elektrisch alternatief op de golfbaan

ADVERTORIAL
GOLFBAANTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, woensdag 29 mei 2024
214 sec


Een vierwieler met eenwielaandrijving ...

Polaris, zo heet de poolster die op het zuidelijk halfrond het zuiden aanwijst. Ook - bij velen minder bekend - is het de naam van een toonaangevende Amerikaanse multinational. Die produceert onder andere sneeuwscooters en ATV's, maar ook EV's voor op de golfbaan.

De Polaris Ranger Kinetic Premium
De Polaris Ranger Kinetic Premium

Sinds de oprichting in 1954 verwierf Polaris naam en faam dankzij de productie van sneeuwscooters. De onderneming groeide fors en vanaf 1994 richt ze zich ook op ATV's en stadsvoertuigen, zoals de Aixam. Circa 15 jaar geleden kregen ook de Goupil EV's een plekje onder de grote Polaris-paraplu. Zelfs de opnieuw geïntroduceerde Indian (een klassiek motormerk) treffen we aan onder de vleugels van de rijzende ster Polaris.

Interessante stap

De stap die Polaris in 2021 zette, is voor golfbanen en greenkeepers het interessantst. In dat jaar legde de onderneming de lat voor zichzelf weer hoger en kondigde een partnership met Zero Motorcycles aan. Samen lanceerden ze in dat jaar de Indian-motorfiets eFTR voor jongeren, de eveneens elektrische Indian eFTR Hooligan type 1.2, en ten slotte het Ranger Kinetic Off-Road Vehicle, interessant voor gebruik op golfbanen. Dit voertuig, een werkpaard, was al beschikbaar in een benzine- en een dieseluitvoering. Recentelijk werden daar twee accu-aangedreven versies aan toegevoegd.


'Het gaat om EV's met een grote actieradius'

Ron Betist, marketingmanager bij Jeegee Motors, het bedrijf dat deze machines importeert in de Benelux, zegt hierover: 'Het gaat om EV's met een grote actieradius. Zo hebben we de versie Kinetic Ultimate een range gegeven van 130 km op één acculading. De capaciteit van de lithiumionaccu hiervan is 29,8 kWh. De Kinetic Premium heeft een eenvoudigere uitvoering, waardoor hij goedkoper is. De actieradius hiervan is 70 km (14,9 kWh). Het betreft terreinvoertuigen in het hogere segment, dus niet goedkoop, maar wel van de kwaliteit die we gewend zijn van een automerk als Mercedes. Beide terreinvoertuigen hebben een EU-tractorhomologatie met maximaal drie zitplaatsen.'

Opladen met driefase

Zowel de Premium- als de Ultimate-modellen zijn nu verkrijgbaar bij de Europese dealers. Beide modellen zijn geschikt voor nachtelijk opladen en voor snel even bijladen tijdens de lunchpauze. Standaard worden ze geleverd met een eenfase-EVSE. Dat maakt opladen via een 240V-stopcontact mogelijk. Het in de fabriek geïnstalleerde laadvermogen aan boord bedraagt 3 kW voor de Premium-uitvoering. Hiermee laad je een volledig ontladen accu binnen vijf uur weer tot de volledige capaciteit op. Bij de Ultimate-uitvoering is het standaard laadvermogen 6 kW. Daarmee realiseer je een volledige lading in tien uur. Deze laadtijd kun je overigens halveren met het pieklaadsysteem via een driefasen-380V-aansluiting. Hiervoor is het driefasige WallBox EVSE-accessoire nodig.


Drie zitplaatsen

Op beide modeluitvoeringen tref je led(kop)lampen aan, geïntegreerde dashboardschakelaars en een standaard gemonteerde voorbumper met volledige dekking. De Ultimate-uitvoering beschikt over een helder 18cm- (7inch-) touchscreen-infotainmentscherm. De aansturing hiervan vindt plaats door de zogenoemde ride command-technologie. Die biedt configureerbare digitale meters, die onder meer de ritactiviteiten monitoren. Aan de Ultimate zijn zowel aan de voor- als achterzijde videocamera's geplaatst. Dit geeft de chauffeur vanaf zijn comfortabele zitplaats een volledig beeld van de omgeving, inclusief wat er achter hem gebeurt. Een bestuurder kan via de display naadloos koppelen via bluetooth om draadloos muziek te streamen. Maar de veiligheid staat voorop! Oproep- en sms-waarschuwingen hebben voorrang op de gestreamde muziek.


Versa-Trac

De imponerende banden waarop deze machines normaal rijden, zijn minder geschikt voor het kwetsbare grasoppervlak van een golfbaan. Daarom hebben deze machines banden met een grasprofiel om de aluminium 14inch-velgen. De draaicirkel van beide uitvoeringen (l x b x h: 305 x 158 x 198 cm) is 406 cm. Hierbij heeft Polaris beide uitvoeringen van iets bijzonders voorzien: de zogenoemde Versa-Trac die je kunt inschakelen. In dat geval zorgt slechts één wiel voor de aandrijving; de andere drie draaien zonder merkbare weerstand gewoon mee. Als je dit behoedzaam doet, wringen de wielen niet als je een bocht maakt. Betist zegt hierover: 'Je hoeft dus niet bang te zijn dat je je kostbare grasmat met de Ranger omploegt. Hij spaart het gras op de fairway en de bodem van de rough. De machine is multi-inzetbaar en heeft een hoog koppel. Dat treffen we meer aan bij elektrisch aangedreven voertuigen. In de bosbouw halen ze hiermee met gemak een gevelde boom uit het bos. Zo'n hoog koppel kan ook van pas komen bij terreinonderhoud op een golfbaan.'


Zware werkzaamheden

Quadwinkel in Barneveld is één van de leverancier van de Polaris Ranger Kinetic Premium en Ultimate. Tot dusverre richtte de onderneming zich op quads en side-by-sides op brandstofmotoren. Sinds de komst van de elektrische Polaris Rangers was dit bedrijf één van de eerste die elektrische ATV's en side-by-sides (SSV's) aanbood op de Nederlandse markt. Nick van Drie van Quadwinkel zegt over deze elektrische voertuigen: 'Beide Polaris-machines hebben een laadbak. Wij hebben nog geen exemplaren uitgeleverd aan een golfbaan, maar de geschiktste elektrische ATV van Polaris hiervoor vind ik de Kinetic Ultimate. Die heeft twee accupakketten en levert 110 pk. Daarmee kun je ook een aanhanger trekken als je zware werkzaamheden hebt. De Polaris Ranger Kinetic is de Tesla onder de ATV's. De eigenschappen van de gebruikte lithiumaccu's zijn daarbij ook een pluspunt. Het is een ruime high-end machine met veel comfort en luxe voor drie personen.'


'Je kunt er een aanhanger mee trekken als je zware werkzaamheden hebt'

Van Drie: 'Je kunt er ook gasten mee rondrijden, als echte vips. De Ultimate heeft een uitstekende veerweg. De uitslag van alle onafhankelijk opgehangen wielen bedraagt 15,4 cm. Daarbij heeft hij met 35 cm ook een beduidend hogere bodemvrijheid dan alle andere ATV's. Bij vergelijkbare machines is dit meestal 25-30 cm en vaak hebben ze een starre achteras. Die extra bodemvrijheid in combinatie met gazonbanden kan op een golfbaan goed van pas komen. Standaard zijn de bandenmaten 29/9/14 (voor) en 29/11/14 (achter). Als een klant dat wil, kunnen we er ook nog hogere banden op monteren. Zoals de importeur al aanroerde, is er natuurlijk ook de mogelijkheid om de lithiumaccu's met krachtstroom op te laden. En Versa-Trac, wat wringen van de banden op een gazon voorkomt, is eveneens een groot voordeel van beide elektrische ATV's van Polaris.' Van Drie ziet een goede toekomst weggelegd voor de elektrische Rangers bij vele bedrijven, instellingen, (sport)accommodaties en uiteraard golfbanen.

Quadwinkel vindt de Kinetic Ultimate het geschiktst voor golfbanen.

Over Polaris en Jeegee

Jeegee Motors in Alphen aan den Rijn is al jarenlang importeur van zowel Polaris als Indian Motorcycle. De onderneming beschikt over een dekkend netwerk van dealers in de Benelux. De centrale aansturing van beide merken voor EMEA wordt verricht vanuit het Europese hoofdkantoor van Polaris in het Zwitserse Geneve.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER